Komoly változások a hazai élelmiszeriparban

2017-06-22

Komoly változások a hazai élelmiszeriparbanMódosították az élelmiszergyártást meghatározó Magyar Élelmiszerkönyvet. A változtatások mától (csütörtök) léptek hatályba. Az új szabályozás értelmében az egyes termékek összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy az emberek valóban jó minőségű élelmiszerekhez jussanak. Ez érvényes a virsli és parizer termékekre, de vonatkozik a kenyerekre is. Az íz- és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. A szabályozás hatályba lépésével ugyanis csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy a feletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. A Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.